Make your own free website on Tripod.com

::: NEGATIV :::

NEGATIVITIJDPERK

HOME
BIOGRAFIE
AGENDA
NIEUWS
INTERVIEWS
SINGLES
MULTIMEDIA
NEGATIVITIJDPERK
LYRICS
BOEKINGEN
GASTENBOEK
LINKS

cdfrontlocoproductionznl9ab2yh.jpg

Songtitels

1 Negativitijdperk
 
2 Onbreekbaar
 
3 Dingen Gedaan
 
4 Je Weet Niet Wie Ik Ben
 
5 Lukt Je Toch Niet (ft. Sat R Day)
 
6 Ga Maar Los
 
7 Kijk Eens Om Je Heen (ft. Ebon-e)
 
8 Pimp
 
9 Loyaliteit (ft. C-ronic)
 
10 Links Rechts
 
11 Niet Klaar Voor
 
12 Alles Wat Je Hebt (ft. Lange Frans)
 
13 Hou Het Echt (ft. Ebon-e)
 
14 Niks Is Wat Het Zijn Moet (ft. Ebon-e)
 

RECENSIE
 
De nu al legendarische battle met Yukkie B, zijn aanwezigheid op de beruchte Straatremixes, een enkele knokpartij met de hustlers uit Tuindorp, een kort verblijf in de gevangenis, een hoofdrol in een Nederlandse speelfilm en het verkrijgen van de status persona non grata in Diemen hebben ervoor gezorgd dat de naam Negativ op ieders lippen ligt. De platenmaatschappij probeert hem neer te zetten als een bekeerde straatjongen die de mic heeft gevonden. Kortom, de hypemachine rondom Negativ loopt als een trein.

Na de gong van de bel komt Negativ de ring in met de openings -en titeltrack Negativitijdperk. De explosief bangende beat van Giorgio Tuinfort knalt uit de speakers en Negativ laat de track zonder bokshandschoenen harde klappen incasseren. Het is braggen en boasten in het kwadraat en Negativ doet ons geloven dat hij net zo dapper is als de beroemde markt in zijn buurt. De man met "kloten dik groter als de kluizen van Bill Gates" laat horen dat hij beschikt over uitstekende verbale vaardigheden, een lekker lopende flow en gevatte punchlines. Het is een zeer gladde en strakke productie is en het zou mij niks verbazen als Lil Jon binnenkort in het gezicht van Tuinfort staat te schreeuwen om zijn beat terug te vragen.

In de tweede ronde komt Negativ met Onbreekbaar meer ingetogen uit de hoek. Ook deze rustige en soulvolle track is, net als het leeuwendeel van het album, geproduceerd door Tuinfort en staat in hoog contrast met de hoge beukbaarheidsfactor van de introtrack. Dit eerlijke nummer is het hoogtepunt van het album en laat zien dat ook stoere jongens met een grote bek over een klein hartje kunnen beschikken. We worden op een openhartige wijze een kijkje gegund in het bestaan van de rapper, waarbij de beef met Lange Frans en zijn aan de alcohol verslaafde vader de revue passeren. Opmerkelijk is ook dat Alles Wat Je Hebt met Lange Frans de uiteindelijke selectie van het album heeft gehaald, maar dat zal wel met label-politics te maken hebben.

Diversiteit is het sleutelwoord van dit album, Negativ is meer dan alleen een stoere jongen die met zijn "pik laat op straat slingert", "moppies rondklapt" en zelfs "geschuurd wordt door chickies met een hoofddoek". Het straatleven wordt niet simpelweg geromantiseerd, ook de keerzijde van dit bestaan wordt in een helder perspectief geplaatst. Op de single Dingen Gedaan horen we een rapper die het leven op de straat achter zich wil laten en spijt betuigt van zijn vroegere levensstijl. Op tracks zoals Kijk Eens om Je Heen en Niks is Wat het Zijn Moet worden uit het leven gegrepen verhalen over de aids-problematiek, de gevaren van drugs en de zelfmoord van een goede vriend oprecht en zonder stoerdoenerij overgebracht op de luisteraar.

Negativ is zeker geen saaie rapper en kan moeiteloos van track tot track verschillende flows afwisselen. Het beste voorbeeld is Ga Maar Los, waarin hij nonchalant spit als een kruising tussen 50 Cent en Ma$e tijdens zijn gloriedagen bij Bad Boy. Toch heb ik ook hier weer gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het een goed in elkaar gedraaide productie, maar er is wel erg goed gekeken naar Amerikaanse productieformules. Scott Storch zou zo maar met Lil Jon in hetzelfde vliegtuig naar Nederland kunnen komen.

Door de enkele zwakke momenten van Negativitijdperk, zoals het zoetsappige Hou het Echt en op Amerikaans voorbeeld geijkte producties is het geen totale knockout geworden. Toch is het een zeer respectabele en strak geproduceerde plaat geworden van een hongerige en strijdbare mc die beschikt over een stevig tekstschrijverstalent. In een tijd van anti-blowborden, een verharding van het straatleven, loverboys en breezers als ruilmiddel voor orale seks, weet Negativ een mooie reflectie te geven van het huidige straatleven en zich op te werpen als een klankbord van de sociale problemen van deze generatie.

door Raymond Verhoef, 13Mar06

bron: www.statemagazine.nl

 

::: NEGATIV :::