Make your own free website on Tripod.com

::: NEGATIV :::

INTERVIEWS

HOME
BIOGRAFIE
AGENDA
NIEUWS
INTERVIEWS
SINGLES
MULTIMEDIA
NEGATIVITIJDPERK
LYRICS
BOEKINGEN
GASTENBOEK
LINKS

NEGATIV VAN STRAATRAT NAAR HUISVADER
"SOMS MOET JE JE TROTS OPZIJ ZETTEN"
 
Er zijn turbulente tijden aangebroken voor de veelzijdige rapper uit Amsterdam-Oost. Met een wekelijkse radioshow op Juize.FM, zijn debuutalbum Negativitijdperk en de hoofdrol in de musicalfilm Bolletjes Blues die deze week in premiere gaat, lijkt Negativ zijn handen vol te hebben. Als klap op de vuurpijl wordt zijn dagschema belast met een pasgeboren dochtertje. Van een zeer moeilijk opvoedbaar kind transformeerde Nega als lid van de Straatremix-beweging tot Nederlands moeilijkst opvoedbare mc, nu moet hij zelf een kind opvoeden.
 
 
Hoezo moeilijk? Een kort lontje, een onverschrokken houding en een gezonde eetlust waar het op beef aankomt, maakten de zijne tot een veelbesproken naam. De eens zo brutale, strijdlustige en overal lak aan hebbende Negativ behoort echter tot het verleden. Bittere ervaringen maar ook rijke levenslessen vormden hem om tot een nieuwe Nega: "Ik had echt zoiets van nu is het eindelijk een keer mijn tijd! Geen Straatremixes meer met die en die, niet Rollen Met D-Men. Nee, dit is Negativ!" Met de release van Negativitijdperk sluit Negativ letterlijk een negatief tijdperk af, is zijn renaissance aangebroken in de vorm van een positivitijdperk?

Negativ wordt geboren in Amsterdam-Oost maar verhuist als klein kind naar de Bijlmermeer. Daar heeft hij als zeer moeilijk opvoedbaar kind menig leraar een verzameling maagzweren bezorgt. "Ik had de gave om op school de hele klas over te nemen," vertelt hij met een tikkeltje trots. "Ik was de magerste gast met de grootste kanis die goed mensen tegen elkaar op kon jutten. Tot het niet meer ging en ik van school af moest. Mijn moeder vond de Bijlmer al geen geschikte buurt meer, al die junkies in de portieken, de buurt was gewoon fucked up. Zo kwam ik terecht in groep 6 of 7 van een ZMOK-school in Amsterdam-Oost. Daar gedroeg ik me even erg, uiteindelijk werd ik uit wanhoop overgeplaatst naar groep 8. Ik kon totaal niet omgaan met autoriteit, alles liep constant uit de hand. Dat heeft drie jaar geduurd en uiteindelijk werd ik iets meer mellow. Door een goede band met een leraar die wist over mijn moeilijke thuissituatie, kon ik het VBO gaan volgen op het Zeeburgcollege."

De moeilijke thuissituatie komt deels door het ontbreken van zijn vader, die de benen neemt als Nega een jaar of acht is. Een normaal gesprek heeft hij nooit met hem gevoerd, laat staan dat hij een vaderfiguur voor hem is geweest. "Mijn vader is een zware alcoholist met overal in het land kinderen, er lopen wel een stuk of drie, vier halfbroers van me rond. Ik heb een broertje van 21, Harvey, waarmee ik wel ben opgegroeid. Mijn moeder is een lieve vrouw voor wie God op de eerste plaats komt, ze gaat drie keer per week naar de kerk. Ze worstelde zwaar met onze opvoeding. Hoe hard mijn moeder ook werkte, rondkomen lukte gewoon niet. Ik kom niet uit het getto maar we hadden het zeker niet breed. We hebben wel eens zes maanden zonder gas of licht thuis gezeten. Als iemand zo goed is en zo hard werkt, waarom gaat shit dan nog zo fucked up? Waarom zou ik nog naar jou luisteren?, denk ik dan. Ik was er van overtuigd dat het niet uitmaakte hoe goed je je gedroeg. Neven van me zaten zwaar in de drugshandel. Die gasten sliepen uit tot twaalf uur en konden toch kopen wat ze wilden. Ze gedroegen zich slecht maar plukten daar wel vruchten van." Voorbeeld doet volgen en al gauw doet Nega pogingen die hosselkunst onder de knie te krijgen. "Ik deed iets, ik wil niet al te diep ingaan op wat precies, waarmee ik elke week tweeduizend euro verdiende. Als je achttien bent, voel je je met zoveel geld echt een don! Ik had nog twee maanden te gaan om mijn school af te ronden maar door die financiële situatie schreef ik me uit. Ik had echt iets van fuck it. Uiteindelijk duurde die hossel maar vier weken dus begon alles fucked up te gaan."

Nega 04
 
De geldbron droogt op. Rondhangen op straat, geld bij elkaar schrapen, meer doet Nega in deze periode niet. Hij raakt geïnteresseerd in rap en rommelt wat aan maar er vormt zich nog niets concreets. "Ik spitte nog voordat ik echt hiphop luisterde," staat er in het persbericht bij Negativitijdperk. Maar wie of wat dreef hem tot het echt serieus nemen van rap? "Eerlijk gezegd, was het Eminem," geeft Nega berekend toe. "Die woede die hij had, die haat... Hij bracht shit waar ik mijzelf in herkende. Ik was ook skeer, mijn toenmalige vriendin ging meermaals vreemd, mijn vader maakte ook geen deel uit van mijn leven. En Eminem was nog een blanke gast ook! Dus wat hiphop betreft, had hij het moeilijker dan ik om te worden geaccepteerd. Zijn freestyle-skills vond ik verschrikkelijk dope, al zijn battles had ik op mijn computer staan. Hij wakkerde mijn interesse voor rap echt aan, door hem ging ik meer naar die shit luisteren." Nega verdiept zich verder in zowel rapmuziek in het algemeen als in zijn eigen vaardigheden. Bij een open-microfoonavond van Live On The Low ontmoet hij Lange Frans, die hem nog een extra impuls geeft.

Hiphop verandert Nega's leven en Frans speelt er een belangrijke rol in als een drijfveer en mentor. Zonder rap zat Negativ nu in de bak, dat weet hij vrijwel zeker: "Ik hosselde wel, maar ik kom van een hoek waar iedereen dat doet. Het blijft small-time. Het klinkt misschien fucked up maar er is niemand van mijn hoek die gehosseld heeft, zelfs niet van de generatie voor mij, die een dik huis heeft. Die shit is uitzichtloos, het heeft geen zin. Ik heb misschien wel beef met Frans gehad maar ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd een bepaalde mate van respect voor hem zal hebben. Hij liet me zien dat ik de hoek moest laten voor het was en beter bij hem thuis kon komen als ik niets te doen had, al was hij er zelf niet. Zijn broertje, Brutus, heeft zoveel muziek van alles en iedereen. Daar kon ik relaxt luisteren, schrijven, spitten. Hun moeder helpen met boodschappen en daarna samen avondeten, het was echt een nieuwe familie voor me. Na een jaar blut zijn, begon ik door de impact van Straatremixes geld te krijgen voor optredens. Dat was een omslagpunt. Je hebt geen clip uit en gaat van optredens voor twaalf man naar optredens voor een publiek van soms duizenden mensen. De dingen gingen goed."

Maar zoals na regen zonneschijn schijnt te komen is het even waarschijnlijk dat je na wat warme zonnestralen een plensbui op je dak krijgt. Lange Frans & Baas B boeken succes maar Nega voelt zich achtergehouden, het ondergeschoven kindje van de kliek. "We hadden way back afgesproken dat we na het album van Lange Frans & Baas B aan mijn plaat zouden werken," laat hij stellig weten. "Ik was toen nog niet echt goed in nummers schrijven. Frans leerde me wat zestien bars waren, hoe je beter werkt met dubbelrijms, te spelen met woorden. Ik heb zoveel van die gast geleerd! Maar ik was niet zakelijk ingesteld, alles draaide voor mij om loyaliteit. Als je in die tijd iets slechts over hem zei waar ik bij was dan draaide het uit op boksen. Ik nam alles van hem aan, alles. Hij wilde eerst het Rollen Met D-Men-album met
Yes-R, Brace en de rest realiseren, dus voorrang geven boven mijn album. Ik dacht fuck it, dat doen we gewoon. Toen D-Men-shows veranderden in Lange Frans & Baas B-shows, keek ik al schuin. In Frans' privéleven kwam er toen ook nog iemand bij aan wie hij meer tijd besteedde dan aan zijn click. Kom op man, we zijn samen jaren bezig en je hebt meer oog voor een of andere chick dan voor ons? Jullie krijgen al het succes en veranderen de naam?" Nega voelt zich op dat moment verloren. "Ik was fokking bang, man," roept hij emotioneel uit. "Ik liep overal te schreeuwen dat mijn album er aan kwam maar ik had geen idee waar ik zou moeten beginnen."

Nega 03
 
Uiteindelijk verlaat Negativ het D-Men-schip, er volgt zelfs een reeks dis-tracks richting Lange Frans & Baas B. Jeriano Braaf alias Jan de Man, voormalig zakenpartner van Lange & Baas en platenbaas van Loyalty Records, wordt Nega's nieuwe belangenbehartiger. Ook deze alliantie loopt in de soep, Nega heeft zelfs het gevoel dat verraad een thema is dat in deze periode regelmatig terugkomt. "D-Men, de familie waarmee ik in de rap-wereld kwam, heeft me genaaid. Brace, waarvoor ik Vraag Jezelf Eens af schreef maar waarvoor de zakelijke kant niet helemaal eerlijk was geregeld, heeft me genaaid. Brace heeft nota bene een maand bij me gewoond toen hij uit huis was getrapt! Iedereen die ik vertrouwde in het rapwereldje schond mijn vertrouwen. Zelfs Jan, waarvan ik echt dacht dat hij mijn rug had, kwam met rattenacties. Voorschoten die ik zou moeten krijgen, maakte hij op en dan zei hij dat hij het terug in het bedrijf had gestopt. Laat Nega maar lekker de belasting betalen, snap je? Echt zonde, want Jan was de eerste die in ons geloofde.

Toen Lange met zijn album bij Kees de Koning (van Top Notch) aankwam, zei Kees ook wat moet ik hiermee? Niemand wilde ons helpen. Jan zag er wel brood in en investeerde in het project. Ik kende hem bovendien van de straat, ik vertrouwde hem. Hij heeft zich ook lang voor me ingezet maar toen puntje bij paaltje kwam, werd alles fucked up. Spreek ik met Jan af dat hij mij en andere mc's naar een optreden rijdt en dan gaat hij liever naar zijn chick. Sta ik daar lekker, en dat is dan je manager." De breuk met Jan de Man is recent, maar Nega is niet de enige artiest die mot met hem heeft. Producer Shroom werkte aan Negativitijdperk maar moet nog duizenden euro's aan loon ontvangen. Hij maakte onlangs een dis-track, daarnaast worden er juridische stappen voorbereid. "Shroom werkte soms van één uur in de middag tot vier uur in de nacht aan dat album, non stop," verklaart Nega op teleurgestelde toon. "Daarna moest hij 's nachts wachten op de eerste trein naar Almere. Dat deed hij allemaal omdat hij in het project geloofde! Die dis-track van hem is geen publiciteitsstunt, hij heeft alle recht om boos te zijn op Jan. Zonder hem zou Negativitijdperk hier nu niet liggen."

Met Lange Frans is de langslepende ruzie ondertussen bijgelegd. Frans staat zelfs op Nega's nieuwe album. "Ik belde hem voor een beat," begint Nega zijn uitleg hoe de relatie werd gerenoveerd. "Hij wilde shit uitpraten, al die wrijving vond hij zinloos. We zijn toen naar de shop gegaan en er rustig voor gaan zitten. Ik kan zeggen wat ik wil, maar ik mis die D-Men-tijd verschrikkelijk. Ik mag boos op hem zijn geweest, ik kan nooit vergeten wat we samen hebben meegemaakt." Beef behoort voor Nega tot het verleden, op Negativitijdperk rapt hij "Geen zin in ruzie meer, ik chill 'm nu liever / Alleen blutte rappers willen fitten en beefen." Een grote omslag voor een mc die vooral bekend werd door de de degens te kruisen met collega-mc's. "Kijk, neem dis-tracks als Dat Had Je Nou Net Niet Moeten Doen tegen Yukkie B en Dacht Je Nou Echt tegen
THC," begint Nega kalm, op analyserende toon. "Mensen komen me op straat tegen en zeggen je dis-track is dope, je bent de shit, Nega! Daarna gaan ze naar huis om je shit te downloaden.

Nega 02
 
Voor hen is het maar een poppenkast, een show. Maar ik ben echt vrienden aan het verliezen waarmee ik maanden of zelfs jaren heb gechillt! Bijna niemand weet hoe close ik was met RB Djan, ze kennen alleen het beef-verhaal. Ik kwam bij die man thuis, ik chillde en schreef met hem, mensen weten dat allemaal niet. Ik was echt down met die kil, mede daardoor vind ik het echt jammer dat die beef ontstond. Mensen denken dat je publiciteit wint met die ruzies, dat je het doet om singles te verkopen. Fok dat. Toen ik ruzie had met Lange kwam Niets is Wat het Zijn Moet net uit. Die track is niet eens in de Top 40 gekomen! Waarom beefen, vrienden verliezen, een slecht imago krijgen en boekingen mislopen? Ik deed al die dingen uit emotie, trots. Ik kon mijn bek niet houden. Ondertussen is dat gedoe met THC gelukkig gesust. Ik heb Rocks de hand geschud en shit uitgepraat toen ik hem onlangs tegenkwam op Schiphol. We zijn geen beste vrienden maar we respecteren elkaar, ik zou zo een track met hem maken als hij daarvoor zou bellen. Je moet begrijpen dat ik nooit was ingegaan op THC als ik ze slechte rappers had gevonden. Als het aan mij lag, zou ik een tour doen met die gasten."

Shows geven, nieuwe nummers schrijven en opnemen, meer filmrollen zich eigen maken, een radioshow op
Juize.FM blijven presenteren. Nega barst van de energie en kan niet wachten zich zo positief mogelijk te ontplooien op al deze vlakken. Heeft hij eigenlijk een favoriete discipline? "Optreden vind ik op dit moment het allerleukste," valt hij direct in. "Maar ik moet eerlijk zeggen dat acteren ook echt dope is. In de korte tijd dat ik met Bolletjes Blues bezig ben geweest, heb ik zo veel van Suriname gezien, heb ik zo veel interessante mensen ontmoet, zoveel nieuwe kennis opgestoken. Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat je soms je trots opzij moet zetten. Als je een film maakt, kan je er niet voor kiezen alleen de stoere dingen te doen. De rol die ik speel, Spike, lijkt totaal niet op de persoon Negativ. Ik heb een fokking grote bek en ik zou nooit voor een chick zingen! In de film moet ik dat wel doen. Nog een voorbeeld: ik moet van de grote baas Delano (gespeeld door SugaCane) alles klakkeloos aannemen, dat zou ik nooit van mijn leven doen man, van niemand. Mijn houding tegenover alles in de rap game, mijn hele leven eigenlijk, is veranderd door deze ervaringen. Vroeger schoot ik meteen uit de slof als iets me niet zinde. Nu weet ik dat je soms je smoel moet houden, dingen moet pikken of zaken moet laten bezinken om ergens te kunnen komen."

En ergens komen is momenteel van vitaal belang voor de kersverse vader. Samen met zijn vriendin en zijn dochtertje Caithlyn-Mae woont hij nog bij zijn moeder, tot het kindje genoeg is aangesterkt. Er is een autootje gekocht, de huizenjacht is officieel begonnen en het vaderfiguur dat Negativ zelf miste, probeert hij nu zo goed als hij kan gestalte te geven voor de kleine Caithlyn. Hoewel het soms moeilijk is, blijft Nega optimistisch. "Nu heb ik het nog makkelijk, ik heb geen huilbaby. Caithlyn huilt alleen als er echt iets is, als ze gepoept heeft of honger heeft. Emotioneel gezien is het vaderschap niet te beschrijven. Op het moment dat je je kleine in je armen hebt is zij het enige dat telt, de rest maakt allemaal niet meer uit. Alles wat ik nu doe is om haar te voeden. Radio maken, acteerkansen aanpakken, rappen, waar dan ook optreden, allemaal voor haar." Zie hier Negativ's evolutie van straatrat naar huisvader. De ruwe bolster die niet al te lang geleden nog mc's bitchslapte na straat-battles, staat nu open voor een carrière als huisvader. En daar schaamt hij zich totaal niet voor. "Zeer zeker ben ik die huisvader! Ik moet nog leren koken en dat soort dingen, maar dat komt goed. Weet je hoe leuk het is als je je kind mag voeden?" Zijn stralende lach en twinkelende ogen zeggen genoeg.

http://www.statemagazine.nl/documents/9f8fe511e4a9742560ae5285c6810af1.jpg
 
Maar als we het over voeden hebben dan denk je natuurlijk ook aan opvoeden. Wat is Nega's standpunt over de tegenstrijdigheid waarmee zijn albumteksten zijn gevuld? Positieve boodschappen voor de jeugd worden in een mix gegooid met harde, compromisloze raps. "Ik wil juist niet in een hokje gestopt worden, ik wil brede muziek maken," is zijn visie op het geheel. "Stoer doen en brag and boast-teksten zoals Niet Klaar Voor sluiten een nummer als Onbreekbaar niet uit. Daarop toon ik emotie en kanten van mezelf die luisteraars nog niet van me kenden. Ik ga in op zaken die me echt dwarszaten, van issues met mijn vader tot de problemen met Frans. Je kan me uitlachen of respect tonen voor de eerlijkheid die ik tentoonstel. Van Hou het Echt, waarop ik aangeef dat alles voor mij niet draait om bitches neuken, tot Pimp 72 waarop ik rap vanuit het perspectief van een pooier. Ik denk dat elke mc af en toe wel wat stoere praat uitslaat, ik zie het gewoon als verschillende verhalen die ik vertel."

Fair enough, de gulden middenweg is in hiphop nooit gevonden, misschien is dat ook helemaal niet nodig. De superdrukke Negativ heeft genoeg aan zijn hoofd, de wereld redden staat niet op zijn drukke dagschema. Tijd voor wat ontspanning? Dan ontsnapt Nega in de fantasierijke werelden van de Japanse animatiekunsten, anime en manga. "Ik ben manga-verslaafd," lacht hij. "Naruto, Bleach, Full Metal Alchemist, ik ben helemaal gek van die shit. Noem me gerust een manga-junkie." Grote kans dat hij weinig tijd overhoudt nu het positivitijdperk zijn intrede heeft gedaan.

door Farid Benmbarek, beeld: Ilja Meefout, illustratie: Joppe Rovers, 20Mar06

bron: www.statemagazine.nl

::: NEGATIV :::